Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zupa à la tajska
#1
Zupa à la tajska

-=Składniki=-

- pierś z kurczaka (400g)
- papryki chilli (3 sztuki- ok.60g)
- pomidory (3 sztuki- ok.500g)
- pieczarki (200g)
- cebula (2 sztuki- ok. 200g)
- limonka (1 sztuka- ok.100g)
- 2 kostki rosołowe (warzywne)
- makaron ryżowy (200g)- opcjonalnie

-=Sposób przygotowania=-

W garnku rozgrzewamy olej/oliwe/PAM (dowolność, zalecam PAM), smażymy kurczaka pokrojonego wczesniej w kostkę (nie musi być złocisty, wystarczy go obsmażyć), następnie dorzucamy dowolnie pokrojone pieczarki, gdy puszczą wodę i zacznie ona wyparowywać dodajemy cebulę, również dowolnie pokrojoną. Pomidory możemy dodać razem z cebulą. Po wyparowaniu znacznej części wody (która puściła z pieczarek oraz z pomidorów) dodajemy bardzo drobno pokrojone papryczki chilli (z pestkami lub bez, zależnie od tego jaki poziom ostrości preferujesz). Wszystko podsmażamy, następnie zalewamy około litrem/półtora wody oraz dodajemy 2 kostki rosołowe (warzywne). Na koniec dodajemy sok z całej limonki i gotujemy jeszcze około 5 minut.

Zupę podajemy z makaronem ryżowym, jeśli komuś zależy na niższej ilości węglowodanów może oczywiście zjeść samą zupę, bez makaronu.

-=Makroskładniki=-

Cała zupa z makaronem- b- 107g , t- 9g, w- 135g;
Porcja zupy z makaronem- b- 27g , t- 2g, w- 33g;

Cała zupa bez makaronu- b- 105g , t- 8g, w- 52g;
Porcja zupy bez makaronu- b- 26g , t- 2g, w- 13g;

Zupa dosyć niezła na redukcję, ostrość trochę pomoże w paleniu fatu Big Grin Makro nawet ok, z makaronem dobrze zapycha Tongue

-=Smacznego Big Grin=-
Odpowiedz
#2
Łooooooooo dojebany przepis! Szukałem jakiejś zupy na redukcje w tym tyg. robię to!
Odpowiedz
#3
Nie przesadź z papryką Big Grin Cieszę się, że się podoba Tongue
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Tajska Pasta low carb dorotamonica 2 4 550 10.08.2021, 13:42
Ostatni post: Genabol

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości